de kerk

Deze romanogotische bakstenen zaalkerk is gebouwd in de dertiende eeuw. Oorspronkelijk stond de kerk midden in het dorp Westernieland. Bij de kerstvloed van 1717 ging het dorp grotendeels ten onder, waarna de kerk een stuk oostelijker opnieuw werd opgebouwd. Tegenwoordig staat de kerk dus aan de rand van het dorp.

Tegen de koorsluiting staat een zeventiende-eeuwse kansel met het wapen van collator Schotto Tamminga van Bellingeweer. Het balustradeorgel in bruin geschilderde kas, met zeven stemmen en aangehangen pedaal, is in 1893 gebouwd door de firma P. van Oeckelen & Zonen. De middentoren wordt bekroond met een combinatie van een viool en blaasinstrumenten.

De romano-gotische kerk van Westernieland dateert uit het midden van de 13e eeuw. Van 2001 – 2003 is de kerk, die valt onder Monumentenzorg, gerestaureerd. De lage zadeldaktoren stamt uit de 14de eeuw. De preekstoel dateert uit 1660, met onder andere het wapen van Schotto Tamminga uit Bellingeweer. In het koor hangt een koperen kaarsenkroon die in 1897 geschonken is door de toenmalige bewoners van Zijlbrugge. Het doopvont dateert uit de 18e eeuw en heeft een smeedijzeren onderstel en een koperen schaal.
De Statenbijbel is van Jacob Keur en dateert uit 1729. kerk binnenkantHet orgel is gebouwd door van Oeckelen en geplaatst in 1893. Het achterschot van de herenbank heeft een gesneden wapen, waarvan de herkomst onbekend is. In 2008 werd de kerk overgedragen aan de Stichting Oude Groninger Kerken.